Lung Andrea oldala

Lélekgondolat

Lélekgondolat

Legyen igazi a dal

A belső hangok erejérôl

2015. június 07. - Andrea Lung

artlimited_img385969.jpgVan olyan, amikor nem csak úgy érzed, de szentül meg is vagy győződve arról, hogy a szomszéd kertje zöldebb. Nemcsak a szomszédé, hanem az egész szomszédságé. Sőt nem csak a szomszédságé, hanem rajtad kívül mindenki kertjében egy kisebb dzsungel burjánzik. Nálad nem. Nálad legfeljebb néhány kósza vadhajtás sarjad. Azokat is a szomszéd kertjéből fújta át a szél. Az igazságtalanság netovábbja ez a helyzet. Annál is inkább, mert te mindent megteszel a saját kertedért. Legalábbis szerinted. Esküszöl, hogy neked nem is kellene dzsungel, már az a jobb fajta pázsit megtenné. De neked még egy nyavalyás zöld placcdarab se jut. Mondogatod is sokszor, hogy egy lúzer vagy. Született vesztes. Egy tehetségtelen kókler. Módszeresen vered magad a szavakkal, hogy lassan, de biztosan ásd alá az önbizalmad.

Idővel elhiszed, hogy neked csak a csendes irigykedés jut, meg az a bizonyos rövidebb, amit húztál. Igazságtalan az egész. Feszülten figyeled a szomszéd minden lépését, miközben az önszidalmazó hangok egyre nagyobb hangerővel zúgnak a fejedben. Egyre jobban megy össze a világod, de leginkább te benne. Benned pedig minden, amit valaha szerettél magadban vagy szerettél volna magadnak. Felváltja a hitedet a kilátástalanság. A "nem olyan jól tudok" ezt vagy azt észrevétlenül a "képtelen vagyok", illetve a "soha sem fogok" állandósult öngólja lesz. Ok nélkül sírva fakadsz. Akár a munkahelyeden is. Úgy tűnik, a belső hangok elől nincs menekvés. Se időben, se térben. Te, ő, ti, ők, sok-sok bezzeg, és már el is indult a felszín alatt egy néma küzdelem közted, és azok között a jól ismert belső hangok között. Minél tovább megy a harc, annál jobban gyengül benned minden jó, amit valaha igaznak véltél magadról és annál inkább elhiszed majd, hogy mennyire kevés vagy.

Figyelj oda!

Ismerős? Nem nehéz egy ilyen helyzetbe belefutni. Különösen nem, ha olyan helyen élsz, ahol az olyan dolgok mint az "anyagi biztonság" vagy a "tervezhető jövő" elérhetetlenebbnek tűnik, mint egérnek a Mars. De ez még nem jelenti azt, hogy így kell maradnia a dolgoknak. Ez a belső monológ nem más, mint egy spirális csúszda az önsajnálat legmélyére. Ha sajnálok valakit, ha jobban bele gondolsz, soha sem pozitív dolog, akkor sem ha annak tűnik. A sajnálat nem segít senkin, mert passzív. Csak azt tudod sajnálni, akinek a helyzetét kívülről tudsz megfigyelni. Ha sajnálod magadat, az biztos jele annak, hogy nem vagy kapcsolatban önmagaddal. Talán nem vállalsz felelősséget saját magadért, kívülről várod a segítséget, passzívan figyeled a saját vergődésed. Vedd le a fókuszt "róluk", és figyelj önmagadra! Ha csak kifelé figyelsz, az baj. Akkor valamit tenned kell, mert ez nem az az állapot, amibe sokáig tudsz kapaszkodni. Ha nem tudsz változtatni, valódi lehetőségek mennek majd el melletted, hogy aztán tényleg elhidd, csak annyi az élet, amennyi most éppen jutni látszik neked belőle. Ne azt nézd, "ők" hol tartanak, hanem hogy "te" hogy fogsz oda jutni, ahol lenni szeretnél. Nincs értelme hasonlítgatni magad másokhoz, anélkül, hogy a cipőjükben járnál.

Halló, ki beszél?

Gondolkozz el azon, amikor a belső hangok szólnak hozzád, milyen hangok is azok tulajdonképpen. Ki vagy mi mondja a fejedben, hogy többet vár tőled, nem így képzelte el, jobb lett volna másképp, meg se próbáld, nem fog menni. Mi az, ami meggátol abban, hogy bátran hozz döntéseket? Ki az, akinek az elvárásai gyerekként is mérvadóak voltak? Látni fogod, hogy a hangok olyan emlékek lenyomatai, melyek akkor születtek, amikor valami fájdalmas tapasztaláson mentél keresztül. Leszakadtak a valós tapasztalásról az emlékeidben, ezért csak féligazságokat rejtenek. A dolguk az, hogy megvédjenek egy újabb félelmetes vagy fájdalmas élménytől. (1) Ahogy védeni akarnak egy rossz tapasztalástól, meggátolnak abban is, hogy megtanulj valamit jobban csinálni. A félelem hangjai nem engedik, hogy tapasztalj és tanulj, így azt sem engedik, hogy változtass vagy fejlődj!

  • Kezdj el tudatosan befelé figyelni! Halld meg a saját, igazi hangod a belső zajban.

  • Kérdezd meg magad, hol vagy te ebben? Miért hatnak rád ezek a hangok? Nyúlj le, keresd meg, hol van az a gomb, amit az a hang mindig aktivál a lelkedben. Mi lehet az? Szégyen? Félelem? Harag?

  • Ha tudod mire vágysz igazán, akkor tudni fogod, melyik hangra kell hallgatnod. Tudatosítsd magadban, hogy ki is vagy valójában, milyen értékeid vannak és hogyan szeretnél élni.

Ha jól dolgozol, egy idő után el fognak halkulni azok a hangok. Egyre kevesebb befolyásuk lesz rád. Egyre kevesebb szükséged lesz rájuk. Valószínűleg nem fognak eltűnni nyomtalanul, és lesznek olyan helyzetek, ahol még fel-felbukkannak majd. Ez nem baj. Sokszor lehetnek még a segítségedre, hogy jelezzék neked, ingoványos talajon jársz. Neked mégis az a dolgod, hogy megtanulva elfogadni és megérteni őket, tudomásul véve a jelenlétüket, itt és most hozd ki a legtöbbet az életedből.

Csak pozitívan!

Tudományos tény, hogy a belső hangokat át lehet hangolni, hogy ne a korlátaid, hanem a segítőid legyenek. (2) Ha megtanulsz pozitívan beszélni önmagaddal és önmagadról, egy egészen más szemléletet nyersz. Nem arról van szó, hogy hamis illúziókba kell kergetned magad. A megoldás a tudatosságban rejlik. Abban, hogy változtatni akarsz és hajlandó vagy tenni érte. Egy jobb, pozitívabb önkép és egy zöldebb saját pázsit érdekében.

  • Fontos, hogy megtörd azokat a belső hangokat, melyek torz képet festenek rólad, önmagadnak. Tanuld meg nem bántani, nem korlátozni, nem ostorozni magad tovább a vélt vagy valós hibáidért. Lehet, hogy megint nem sikerült. Van ez így. Akkor  önmarcangolás helyett, mondd, hogy mindent megpróbáltam - vagy ha nem, akkor azt, hogy nem próbáltam meg mindent. Mindenesetre legközelebb majd ügyesebb leszek.

  • Tanuld meg elcsípni az pillanatokat! Nagyon kell figyelned, mert a legtöbbször észre sem veszed őket, olyan mélyen épültek bele a gondolati struktúrádba a negatív hangok, hogy gyakorlatilag automatikusan szólalnak meg benned. Ha meghallod őket, próbáld meg a negatív hangokat, pozitív gondolatokra.  (3)

 

Felhasznált forrás:  

(1) When the Voice Inside Your Head Turns Bad.....
Melanie Greenberg Ph.D. on Apr 18, 2012 in The Mindful

(2) The Voice of Reason
Pamela Weintraub, published on May 4, 2015 - last reviewed on May 11, 2015

(3) Fake It 'Til You Make It: Positive Self Talk
Susan McQuillan M.S., RDN on Sep 26, 2014 in Cravings

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekgondolat.blog.hu/api/trackback/id/tr187510632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása